luni, 28 februarie 2011

Superficializarea

Procesul de superficializare se petrece rapid, in conditiile in care dincolo de o informatie aflata nu exista un rastimp de meditatie asupra a ceea ce ai aflat, al contextualizarii informatiei, al interconexiunilor ce se cer facute mental in taina ochilor inchisi afara si deschisi inauntrul mintii si sufletului.

Nu mai avem timp pentru asa ceva? E o iluzie data de lenea de a mai gandi cu propriul cap, de a avea propria noastra parere asupra unui eveniment, asupra unei carti, asupra unei idei. Dar ce se va intampla maine, cand bruma de lecturi de azi nu va mai exista, cand toate informatiile vor veni dintr-o singura directie si doar pe un calapod? Simplu spus, vom avea o masa amorfa de indivizi lipsiti de personalitate, usor de manipulat, gata sa creada orice li se livreaza.

Ruperea de realitate a internautilor deschide drumul catre o depersonalizare completa. Kitch-ul cu care luam contact prin prisma internet-ului/televizorului etc. intra in viata de zi cu zi, replicile se copiaza, reactiile devin identice, uniformizand de multe ori in rau o intreaga generatie indepartata nu doar de actul lecturii, ci de credinta in propria minte si in propriul suflet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu